Tanzania info

Tanzania wordt ook wel het land van de Kilimanjaro, Serengeti, Ngorongoro, Selous en Zanzibar genoemd. Tanzania ligt tussen Kenia en Mozambique en is bij safariliefhebbers wereldberoemd, dankzij de meer dan 16 Nationale parken en ongekende schoonheid. Dodoma is de hoofdstad maar veel bekender is Dar es Salaam het financiële centrum en haven stad. Ruim vijf miljoen mensen leven hier in goede harmonie. De oorspronkelijke naam was Tanyanika welke later de samenvoeging van Zanzibar vervormd is tot Tanzania.

Belangrijke steden zijn Arusha, Manza, Tanga, Iringa en Dar es Salaam en met een 50 miljoen inwoners is er nog steeds veel ruimte voor de wildparken.  Deze vormen een belangrijke toeristische inkomsten bron voor het land andere inkomsten zijn beperkt maar er is mijnbouw en landbouw.

De geschiedenis van Tanzania

Tanzania werd al circa 2 miljoen jaar geleden bewoond door mensachtige wezens. In de oudheid werden er contacten onderhouden met Egypte. Diverse landen hebben er door de eeuwen heen het gezag gevoerd met als recentelijk de Duitsers, Britten en Portugezen. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is Tanzania een zelfstandig en stabiel land.

Tanzania is een land met een rijke historie en een kleurrijke toekomst, waar diverse culturen en geloven door elkaar in vrijheid leven.

Nationale Parken, Wild & Natuurreservaten

Tanzania is in 2016 uitgeroepen tot het beste safariland ter wereld en dat is niet voor niets, want met 16 nationale Parken en een aantal game reserves en conservation area’s heeft Tanzania op het gebied van safari’s heel veel te bieden. Hieronder treft u een beschrijving met de meest interessante en Parken aan.

Zuidelijke Parken van Tanzania:

Over Selous

De Selous is het enige wildreservaat in Oost-Afrika waar je off-road mag rijden, in tegenstelling tot de nationale parken. Daardoor mag je in de Selous rijden waar je maar wilt. Op die manier kun je heel dicht bij de wilde dieren komen. De Selous is ongerept en puur natuur, asfaltwegen zul je er niet vinden.

Door de immense Rufijirivier die door het gebied stroomt, is er in de Selous een zeer gevarieerd landschap ontstaan van dichtbeboste gebieden, rivieren met grote zandbanken, meren en zeer open gebieden. In een gebergte van de Selous is een hotspring met een meertje waarin je kunt zwemmen in water met een temperatuur van 37ºC. Dieren houden niet van thermaal water en blijven op afstand. Na een heerlijk bad onder de warme waterval kun je je safari voortzetten.

In de Selous lopen meerdere rivieren waar de dieren gemakkelijk voedsel en water kunnen vinden. Je kunt ze daar dan ook gemakkelijk bekijken. Daarnaast is de ongelooflijke verscheidenheid aan vegetatie rond de rivieren heel bijzonder.

Wij vinden het heel belangrijk dat ons Africa Safari Camp in een gebied ligt waar jagen verboden is, de zogenaamd fotozone. De dieren weten en voelen dat ze daar veilig zijn. De regering controleert streng op het naleven van dit jachtverbod.

De Selous ligt niet zo ver van de Indische Oceaan waardoor het een vriendelijk en mild klimaat heeft, het is er nooit te koud of te warm.

Selous Game Reserve

Selous is één van de grootste fauna- en gamereserves ter wereld. Het Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania, aan de oostkust van Afrika. Het werd vernoemd naar een beroemde Britse grootwildjager en natuurbeschermer, Sir Frederick Selous. Het is door UNESCO aangewezen als reservaat en staat sinds 1982 op diens werelderfgoedlijst vanwege de zeer diverse wilde en ongerepte natuur. In totaal beslaat het park een oppervlakte van 54.600 km2 en heeft het extra bufferzones. Permanente bewoning door mensen of het bouwen van huizen zijn niet toegestaan binnen het reservaat. De Wildlife Divisie van het Tanzaniaanse ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme houdt zorgvuldig toezicht op alles wat het reservaat inkomt of uitgaat.

De grote aantallen en de diversiteit aan dieren die je te zien kunt krijgen, maken Selous uniek. Olifanten, nijlpaarden, Afrikaanse wilde honden, hyena’s, giraffen, buffels en krokodillen zijn relatief gemakkelijk te vinden en fotograferen. Neushoorn en luipaard zijn er wel maar worden niet altijd gespot. Ook voor de vogelliefhebber is er veel te zien: Selous herbergt meer dan 260 vogelsoorten. Kenners beschrijven Selous als de beste locatie voor een safari.

In het park zijn twee bijzondere natuurverschijnselen, die de Selous zo aantrekkelijk maken: de Rufijirivier die uitmondt in de Indische Oceaan tegenover Mafia Island, en de Stiegler Gorge, een kloof van 100 meter diep en 100 meter breed. Verder zijn er gebieden met grasland, typische acaciasavannes en uitgestrekte Miombobossen. Neem je zwemkleding mee voor een duik in een meertje bij de heetwaterbronnen van de ‘Hot-spring’.

De sectie Selous Mtemere heeft toestemming om met open auto’s off road te rijden, een bushwandeling of bootsafari te maken of één van de dorpen te bezoeken. Zelfs op drukke dagen kom je weinig mensen tegen. Je hoeft niet ver Selous in te rijden om van de diversiteit van de natuur te genieten. Kortom, Selous is uniek.

Voordelen voor een safari door de Selous

 • Selous is het grootste wilde dierenreservaat van Afrika
 • Selous is het enige park waar off road gereden mag worden, een unieke ervaring en een hele belevenis
 • Selous is het enige park waar met open safariauto’s gereden mag worden
 • Selous, in oppervlakte net zo groot als de Benelux, is uniek vanwege de zeer gevarieerde vegetatie door de aanwezigheid van rivieren. Je hebt in Selous maar een paar dagen nodig voor je safari waar je in andere gebieden weken nodig hebt.
 • Selous ligt op 250 km van Dar es Salaam, een afstand die met de auto prima te overbruggen is
 • 3-5 vluchten per dag tussen Zanzibar/Dar es Salaam en de landingsstrip Mtemere in Selous
 • De combinatie Selous en strand- en cultuurvakantie op Zanzibar biedt voor elk wat wils
 • Selous is het enige park waar je een bootsafari, bush walk, village tour en game drive met elkaar kunt combineren
 • Selous is ideaal voor een korte safari, maar een langer verblijf is natuurlijk veel mooier
 • In de Selous is geen sprake van massa safari toerisme, er zijn dagen dat we geen enkele andere safari-jeeps tegenkomen
 • Ons Africa Safari Camp ligt op een unieke locatie en er bestaat de mogelijkheid tot kamperen

Over Saadani National Park

Het Saadani Nationaal Park ligt op ca. 2,5 uur rijden van Dar es Salaam en heeft een oppervlakte van ongeveer 1.100 km² en is het enige wildreservaat dat aan de Indische Oceaan grenst. Hierdoor kun je olifanten en andere wilde dieren op het strand zien lopen. Het klimaat is erg warm en vochtig waardoor er een unieke combinatie van flora en fauna is ontstaan.

Wildlife
In het Saadani National Park leven ongeveer 30 soorten grote zoogdieren zoals buffels, olifanten, leeuwen, zebra’s, bushbokken en verschillende antilopensoorten, reptielen, heel veel exotische vogels, meer dan 40 soorten vis, de groene schildpad, de walvis en dolfijnen. Het kan zomaar gebeuren dat je ‘s morgens vroeg een olifant ziet badderen in de zee, of spelende apen op het strand en leeuwensporen in het witte zand.

Wami rivier
Dwars door het Saadani park stroomt de Wami rivier waar weer heel veel nijlpaarden en krokodillen leven. Langs de oevers kun je grote hagedissen waarnemen en in overhangende takken zitten diverse kleine exotische vogels. Als bezoeker van Saadani is het zeer aan te raden om deel te nemen aan een bootsafari over de kronkelende Wami rivier, waarbij je heel veel nijlpaarden, krokodillen, hagedissen en veel verschillende exotisch vogels zult zien.

Bagamoyo
Vlakbij het bijzondere Saadani national park ligt het leuke badplaatsje Bagamoya, een voormalige missiepost van de ontdekkingsreiziger Livingstone en waar in een duister verleden duizenden slaven werden verhandeld. Bagamoyo is een prima uitvalsbasis om het Saadani Park te ontdekken. Dit jongste Nationale Park kun je in 1 dag met een safari jeep goed verkennen.

Over Mikumi National Park

Het Mikumi National Park ligt op ongeveer 5 uur rijden van Dar es Salaam. Mikumi is met een oppervlakte van 3.250 km² het vierde grote wildpark van Tanzania en ligt tussen de Udzungwa Mountains en het veel grotere Selous game reserve. Het Mikumi National park is een mooi, toegankelijk en gevarieerd natuurpark en is uitstekend te combineren met een verblijf op Zanzibar en in combinatie met de parken Saadani en Selous.

In het Mikumi National Park leven veel olifanten, maar ook buffels, giraffen, wildebeesten, sabelantilopen, impala’s, kudu’s, bavianen, wrattenzwijnen en zebra’s. Deze trekken weer roofdieren zoals leeuwen en luipaarden en er zijn zelfs groepjes wilde honden gezien. Op de neushoorn na kun je hier dus de Big 5 tegenkomen.

Hippopool

In de hippopool, waar je uit de jeep mag en kunt rondlopen, liggen nijlpaarden en krokodillen. Langs de oevers scharrelen exotische vogels, waaronder de bijzondere hamerkopvogel. Een prima plek voor een picknick lunch! Dwars door het park stroomt van het zuiden naar het noorden de Mkata rivier, die vervolgens overgaat in de Wami rivier en zijn weg zoekt naar de Indische Oceaan aan de Oostkant van Tanzania.

Over Udzungwa Mountains National Park

De Udzungwa Mountains liggen ten westen van Dar es Salaam en je kunt er komen via Mikumi. Het gebergte beslaat zo’n 10.000 km² tussen Mikumi en Ruaha en ongeveer 2.000 km² daarvan is een Nationaal Park en werd in 1992 door Prins Bernhard officieel geopend. In de Udzungwa Mountains met toppen tot boven de 2.500 meter hoogte kun je prachtige wandelingen maken als afwisseling tussen de safari’s in de Parken Mikumi, Selous en Ruaha. tanzania-udzungwa-mountains-sanje-waterval

De Udzungwa Mountains zijn heel belangrijk voor de omliggende gebieden, omdat het de plantages voorziet van voldoende water. De thee, koffie, en elektriciteit zouden hier niet aanwezig zijn zonder de Udzungwa Mountains. De regen valt vooral in maart tot mei en in november en december valt er ook de nodige regen. Het droge seizoen is in juni tot en met oktober met een maximale temperatuur van 27 graden Celsius.

Sanje waterval

Onder begeleiding van een gids kun je een prachtige wandeling maken door een oerwoud naar de prachtige Sanje waterval, die honderden meters naar beneden klettert. Het is een pittge klim, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over het Tanzaniaanse landschap en de gigantische waterval. De wandeling heen en terug duurt een volledige dag.

Over Ruaha National Park

Het Ruaha National Park is in totaal 20.226 km² oppervlakte, het grootste Nationale Park in Tanzania geworden. Dwars door het Ruaha Park stromen de Ruaha-, Mwagusi- en Jongomero rivieren die in het droge seizoen de voornaamste bron van water zijn. Het is een genot om aan het einde van een inspannende game drive dag te relaxen op een idyllische plek aan de Ruaha rivier, met zicht op de nijlpaarden en de vele bijzondere vogels.

Vogelparadijs

Naast grote aantallen olifanten is Ruaha National Park ook een waar paradijs voor vogelliefhebbers, want er komen hier meer dan 500 verschillende soorten exotische vogels voor. Ook de bijzondere Kudu, waarvan het mannetje prachtige spiraalvormige horens heeft en de sabel antilope met zijn lange gebogen hoorns komen veel in het Ruaha Park voor. In Ruaha komen ook veel leeuwen, luipaarden, cheetahs, giraffen, zebra’s, elanden, wrattenzijnen, impala’s, jakhalzen de bedreigde wilde honden voor.

Het bijzondere van het Ruaha Nationaal Park is ook, dat wanneer het regentijd is in de Selous, in Ruaha de droge periode alweer is begonnen. Door de uitgestrektheid van Ruaha, kun je hier makkelijk meerdere dagen verblijven.

Noordelijke Parken van Tanzania:

Over Arusha National Park

Het Arusha Nationaal Park is 137 km2 groot en ligt tussen de toppen van de berg Kilimanjaro en Mount Meru en stijgt van 1.500 meter bij de Momella meren tot 4.566 meter bij de top van de Mount Meru. In het Arusha Nationaal Park leven vooral zwarte en witte colobusapen, bavianen, olifanten, giraffen, buffels, nijlpaarden, luipaarden, hyena’s, waterbokken, wrattenzwijnen en een groot aantal antilopensoorten.

Wandelsafari’s & flamingo’s

Het Arusha Nationaal Park wordt beschouwd als één van de meest geschikte plekken voor het maken van een wandelsafari, begeleidt door een gewapende ranger door het weelderige bos op de hellingen van Mount Meru. Ook kun je hier op de Momella meren een kano excursie maken, waarbij je duizenden flamingo’s kunt zien met op de achtergrond de contouren van de bergreuzen Mount Kilimanjaro en Mount Meru.

Over Tarangire National Park

Het Tarangire Nationaal Park ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Arusha en is het 6e grootste Nationale Park van Tanzania. Dit bijzondere natuurreservaat kenmerkt zich door de aanwezigheid van grote concentraties olifanten, die zich vooral in de buurt van de Tarangire rivier laten zien, waar ze zich te goed doen aan het sappige gras en hun dorst kunnen lessen. Tarangire is volgens safari kenners een van de best bewaarde geheimen van Tanzania.

Tarangire Nationaal Park is een lang gerekt park, waar vanuit de zuidelijke moerassen de Tarangire rivier kronkelt richting het Burungimeer. Dit zoutmeer bevat groenblauwe algen en lokt van juli tot november duizenden flamingo’s.

Duizenden Olifanten & Baobabbomen

Naast de meer dan 6.000 olifanten komen er in dit bijzondere fraaie park ook duizenden buffels, gnoes, impala’s, kudu’s, zebra’s, struisvogels, leeuwen, luipaarden en zelfs cheeta’s voor. Het park wordt versierd door de aanwezigheid van duizenden baobab bomen, waar je regelmatig groepjes leeuwen kunt zien die gebruik maken van de schaduw van deze typisch Afrikaanse reusachtige bomen. Door de aanwezigheid van meer dan 450 vogelsoorten is Tarangire ook een paradijs voor vogelliefhebbers.

Over Lake Manyara National Park

Het Lake Manyara Nationaal Park omvat een gebied van 330 vierkante kilometer, waarvan 200 vierkante kilometer uit een soda houdend meer bestaat, waar duizenden flamingo’s en pelikanen het meer roze kleuren. Het Lake Manyara Park ligt op ongeveer 130 km van Arusha, ingeklemd tussen de 600 m hoge hellingen van de Great Rift Vallei. Met een eendaagse safari excursie kan het Lake Manyara Nationaal park vanuit Arusha worden bezocht. Aan de zuidkant van het park bevinden zich hete zwavelbronnen bekend als bekend als Majimoto.

Verderop verandert het regenwoud in open bossen, grasland en moerassen. Nog verderop ligt het zoutmeer. Het Lake Manyara meer is ook bekend vanwege de in bomen klimmende leeuwen. De leeuwen luieren een groot deel van de dag op de takken van de acaciabomen, zes tot zeven meter boven de grond. Het Lake Manyara park is het dichtstbevolkte gebied met viervoetige dieren in Tanzania. Als bezoekers de poort binnengaan, betreden zij eerst het leefgebied van grote groepen bavianen en blauwe apen. Buffels en nijlpaarden hobbelen rond in de aangrenzende nijlpaard pool, waar je tegenwoordig de jeep uitkunt om op een houten platform naar de nijlpaarden en andere wilde dieren te kijken.

Lake Manyara ligt op de route naar de wereldberoemde Serengeti en de Ngorongoro Crater en wordt daarom vaak als ‘opwarmertje’ tijdens een safari rondreis door de Noordelijke Parken van Tanzania bezocht.

Over Serengeti National Park

Tijdens een safari door het Serengeti Nationaal Park beleeft u de absolute klassieke Afrikaanse Safari Sfeer. De uitgestrekte savannes maken de Serengeti tot de beste plek om leeuwen, cheeta’s en luipaarden een prooi te zien doden, omdat er geen obstakels in de weg staan. De Migratie van meer dan 1,5 miljoen gnoes en 300.000 zebra’s, Grant gezalles en Thomson antilopes start in het zuiden van de Serengeti. Ongeveer 80% van de serengeti ligt in Tanzania en de overige 20% in het buurland Kenia.

Migratie wildebeesten & zebra’s

Mede dankzij de Migratie (Grote Trek) is de Serengeti het beroemdste Nationale Park in de wereld.

De Migratie cyclus begint elk jaar op de warme, stoffige vlaktes van zuid Serengeti, waar bijna een half miljoen gnoes worden geboren tussen februari en maart. Zij staan al vrijwel vanaf het moment dat zij de grond raken op hun poten en dan zijn zij klaar voor de langste reis van hun leven. Tijdens deze maanden verplaatsen de kuddes zich niet maar doen zij, grazend op de Ndutu vlaktes, krachten op voordat in april en mei de langdurige regens komen. Deze regens zorgen ervoor dat het dorre gras in de uitgestrekte Serengeti verandert in groene voedzame graslanden.

Begin juni, wanneer de regens ophouden, beginnen de kuddes zich gestaag in lange rijen over de savanne te verplaatsen. Lange linten gnoes, zebra’s en gazellen slingeren door het hoge gras, richting de Grumeti rivier. Hier liggen enorme krokodillen, op de rivierbanken, op de loer. Een angstaanjagend schrikbeeld voor de kuddes die er langs trekken.

Omdat de vlakten steeds dorrer worden, trekken de duizenden gnoes en zebra’s, gevolgd door de Grant gazelles en Thomson antilopes, richting het noorden, op zoek naar verse graslanden, richting de Masaï Mara in Kenia, waar de grote muur van de Riftvallei de laatste regendruppels opvangt. Begin juli staan de koplopers van de kuddes op het punt de Mara rivier over te steken, terwijl de achterhoede nog bij de Grumeti rivier kan zijn. De Mara rivier brengt de kuddes tot stilstand. Sterke stromingen, krokodillen en nijlpaarden vormen een ernstig obstakel voor het bereiken van het groene gras aan de andere oever – dit is de ultieme test voor de kuddes. De dieren kunnen wel twee weken wachten voordat zij oversteken, naar de rivier rennend om op het laatste moment weg te draaien met een trap van de hak en een wolk van stof. Uiteindelijk zal één dappere gnoe de sprong wagen, al snel gevolgd door duizenden, wanhopig over de rivier zwemmend.

In november brengen kortstondige regenbuien een nieuw leven voor de graslanden van de zuidelijke Serengeti. De gnoes trekken dan terug naar het zuiden en sluiten de cirkel. Twee miljoen paar hoeven donderen door de Loliondo, Lobo en Piaya regio’s van de Noordelijke Serengeti totdat ze eindelijk de rijke vulkanische bodem van de Ndutu vlaktes weer bereiken. En dit gebeurd ieder jaar weer opnieuw, een bijzonder natuurverschijnsel en een geweldige ervaring om mee te maken!

Over Ngorongoro Crater

De Ngorongoro Conservation Area herbergt een prachtige mix aan landschappen, dieren, mensen en archeologische vindplaatsen in Afrika. Bijna drie miljoen jaar geleden torende de Ngorongoro berg hoog naast de Mount Kilimanjaro als één van de hoogste toppen in Afrika.

De top van de Ngorongoro Crater is gevormd door een vulkanische uitbarsting in een tijd dat de oermens zijn eerste stappen op aarde zette. De eerste menselijke overblijfselen zijn gevonden bij de Olduvai Gorge, hier kun je onderweg naar de Serengeti een bezoek brengen aan het museum en kun je er een wandeling door de gorges maken.

Vanaf de Ngorongoro Crater rand, op ongeveer 2300 meter hoogte heb je een adembenemend mooi uitzicht over deze immens grote ‘levende’ Crater. Bijna 700 meter lager leven ca. 30.000 verschillende wilde dieren, op een oppervlakte van ca. 260 km². In de Ngorongoro Crater leven bijna alle wilde dieren, waaronder de Big-5, op de mosgroene uitgestrekte vlaktes, die worden doorsneden door kleine riviertjes, moerassen, bossen, en het witte Lake Magadi.

De zeer vruchtbare grond in de Ngorongoro Crater is een ideale voedingsbodem en daarom wemelt het er van de wilde (roof)dieren, maar ook olifanten, apen, zebra’s, wrattenzwijnen, struisvogels, diverse gazellen, buffels, wildebeesten, nijlpaarden en zelfs neushoorns komen hier veelvuldig voor. De meeste van deze dieren kunnen de Crater in en uit lopen via de steile Crater wanden. Giraffen kom je hier niet tegen, omdat deze met hun (te) lange poten, de steile Crater wanden niet kunnen afdalen.

Over Lake Eyasi

Lake Eyasi is een soda houdend meer op ongeveer 1000 meter hoogte en het gebied rondom het meer is net als de grote riftvallei gevormd door vulkanische activiteiten. De wanden van de riftvallei stijgen tot soms wel 650 meter hoogte indrukwekkend boven het meer uit. Naar Lake Eyasi ga je niet om het grote wild te spotten, maar hier leven vooral vele soorten exotische vogels aan de oevers van het meer.

Bushmen

Lake Eyasi is vooral bekend om zijn bewoners, de Hadzabe (bushmen), die hier al meer dan duizenden jaren wonen. Ze communiceren door middel van klik geluiden en leven nog op traditionele wijze. Ze jagen nog voor hun vlees, melken hun koeien, en eten de wilde vruchten uit de bossen rondom het meer.

Lake Eyasi is een prachtige omgeving om te wandelen door de afwisselende natuur rondom het meer. Liefhebbers van vogels zijn hier op de juiste plek!

In de omgeving van Lake Eyasi kun je ervaren hoe de ‘Hadzabe’ (bushmen) hier al duizenden jaren leven op traditionele wijze. De Hadzabe mannen jagen nog met pijl en boog voor hun dagelijkse maaltijden, die voornamelijk bestaat uit gevogelte en bavianen vlees. De vrouwen verbouwen groentes en melken de koeien. Tijdens een bezoek aan de ‘bushmen’ kun je mee gaan jagen en mee eten van de gevangen prooi. Een Engelstalige gids vertelt over de gebruiken en gewoontes van deze unieke stam.

Over Lake Natron

Het Lake Natron is een zoutmeer in het noorden van Tanzania, tussen de Ngorongoro Hooglanden en de Serengeti vlaktes en vormt een broedplaats voor de kleine roze flamingo’s. In Lake Natron is het landschap meer dan de wilde dieren de belangrijkste attractie. Het gebied rond het meer, dat wordt bewoond door het Maasaï volk is dor, desolaat en angstaanjagend mooi.

Heilige Maasai berg

In het Lake Natron ligt Afrika’s enige actieve vulkaan, de Ol Doinyo Lengai, ook wel de Berg van God en heilige berg van de Maasai genoemd. Ook al is deze berg veel minder hoog als de Kilimanjaro, door het losse grind en de steile klim is het een hele toer om de top van de Oldoinyo Lengai te bedwingen, maar eenmaal bovenop de top heb je een fenomenaal uitzicht over het Lake Natron


Estoy de acuerdo
beachsafariholidays maakt gebruik van cookies. Analytische cookies voor het bijhouden van statistieken. Functionele cookies voor functionele doeleinden, zoals het onthouden van iemands zoekvoorkeuren. Er worden tijdens uw bezoek geen cookies geplaatst door partijen anders dan Beachsafariholidays zelf.